[ x ]

Nowe zasady dotyczące cookies:

Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookie. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookie oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Cenny popiół z kominka


By cieszyć się ciepłem kominka, trzeba, niestety, co dzień wybierać popiół z popielnika. Nie wysypujmy go do śmietnika!



Popiół drzewny jest cennym nawozem, zwłaszcza dla roślin kwitnących, bo ma dużo wapnia, potasu i fosforu. Można dodawać go wprost do ziemi, ale tylko pod te rośliny, które dobrze się czują w zasadowej, wapiennej glebie (np. forsycja, lawenda, bukszpan).

Jeśli chcemy zasilić inne (lubiące kwaśne podłoże różaneczniki i azalie), popiół musimy najpierw przekompostować. No i możemy nim posypać śliską drogę przed domem - nie trzeba go potem usuwać, jak piasku.


Tekst: Anna Słomczyńska, Agata Fijołek, Monika Grzybowska
Fotografie: Gabriela Koopmans, Gap Photos/medium, Flora press, alamy/be&w, Mak media agency, forum, fotochannels, bulls, medium, shutterstock.com

nr 1/2011

reklama


Komentarze

  • DANIEL SIS

    Popiół jest jak najbardziej dobrym nawozem. Pamiętajmy tylko o kulturze palenia! Palimy suchym, liściastym drewnem, absolutnie żadnych śmieci czy odpadów "nadających" się do palenia. Paląc dobrym drewnem, nie tylko mamy lepszą sprawność kominka ale też dbamy o czystość spalin - nie zatruwamy powietrza - no i bogaty w związki popiól jako nawóz!

    Piątek, 07 grudnia 2012, 09:45
Zaloguj się aby móc komentować.

Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.


Nr 3/2014
Archiwum
 
CountrowiczeGospodarstwa agroturystyczneogłoszenia