Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cukrowy groszek

Groszek cukrowy
Groszek cukrowy Fot. Shutterstock

Stare odmiany kwiatów, warzyw, owoców, ich smaki i zapachy pamiętamy z dzieciństwa. Teraz znów wracają na nasze rabatki.

Niezapomniany smak dzieciństwa i radość z wyszukiwania najsłodszych zielonych kuleczek. Groszek cukrowy jest jednym z warzyw najbardziej lubianych przez dzieci.
Kiedy wysiewamy? Od połowy marca do końca kwietnia. Im wcześniej to zrobimy, tym rośliny urosną większe i dadzą obfitsze plony, ponieważ niezależnie od terminu siewu zwykle zakwitają na przełomie maja i czerwca.
Jak pielęgnować? To warzywo jest niewymagające. Lubi stanowiska lekko ocienione, bo w pełnym słońcu groch rośnie wolniej, a jego strączki szybciej się starzeją. Nasiona umieszczamy na głębokości 3-4 cm, żeby przed wykiełkowaniem nie dosięgły ich ptaki. Dodatkowo przykrywamy grządki gałązkami, które po wzejściu pędów wbijamy pionowo w pobliżu młodych sadzonek, by rośliny mogły się po nich wspinać.
Kiedy zrywać? Głównym plonem groszku cukrowego są jego niedojrzałe, okrągłe nasiona. W miarę jak dojrzewają, stają się coraz mniej słodkie. Od wysiewu do pierwszych zbiorów upływa zwykle 8-14 tygodni, jednak najbardziej niecierpliwi amatorzy tego warzywa mogą delektować się nim już dużo wcześniej i w nieco innej postaci. Do jedzenia nadają się także świeże, młode wierzchołki pędów
– uszczykujemy je, kiedy rośliny mają kilka centymetrów, co dodatkowo wpłynie korzystnie na ich rozkrzewienie. Smaczne są również małe strączki, w których nasiona jeszcze w pełni się nie wykształciły – zbieramy je w całości, zanim zżółkną, stwardnieją i staną się zbyt włókniste.
Jak smakuje? W postaci zielonych niedojrzałych nasion jest słodki, bez przeszkód można zjadać jego strąki w całości.

Łukasz Skop
Autor bloga bez-ogródek

reklama
Weranda Country nr 6/2016

Zobacz również: