[ x ]

Nowe zasady dotyczące cookies:

Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookie. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookie oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach
Oceń:
Dziękujemy za oddanie głosu
Chleb smakuje wyśmienicie , jest lekko wilgotny z wyczuwalnymi ziarnami. Jest w 100 % naturalny bez dodatku spulchniaczy czy polepszaczy. Zapach pieczonego chleba roznoszący się po całym domu jest niepowtarzalny. Jest łatwy do przygotowania, nie wymaga długotrwałego wyrabiania i rośnięcia.Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. W moim domu jest przysmakiem całej rodziny.
Gorąco polecam miłośnikom produktów tradycyjnych i naturalnych.

Składniki

Proporcja na 4 blaszki-keksówki

10 dag drożdży
2 litry letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soli
2 kg mąki pszennej
14 łyżek płatków owsianych górskich
6 łyżek otrębów pszennych
6 łyżek łuskanego słonecznika
6 łyżek siemienia lnianego
Mak do posypania
Margaryna i bułka tarta do blaszek

Jak przyrządzić

Drożdże rozkruszyć z cukrem , łyżką mąki i ¼ szklanki letniej wody i zostawić do wyrośnięcia. Dodać 2 litry letniej wody, sól, płatki owsiane, otręby, zamieszać i pozostawić na 15 minut do wypłynięcia płatków . Następnie dodać mąkę, siemię, słonecznik i dobrze wymieszać ręką lub łyżką drewnianą. Ciasto podzielić do 4 blaszek kek sówek wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą. Wyrównać powierzchnię ciasta ręką maczaną w wodzie lub mleku. Na wierzchu posypać makiem lub ziarnami słonecznika. Piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni . Ja piekę chleb w zwykłym piekarniku elektrycznym z funkcją termoobiegu.

Komentarze

Zaloguj się aby móc komentować.

Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.

Porcje: -
Koszt: -
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Kaloryczność: -

zobacz również