Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Twarożek ze świrzepą i ziołami

Świrzepa to dzika rzodkiew. Łatwo pomylić ją z dziką gorczycą, która jest bardziej pikantna. Sprawdź przepis na twarożek z jej dodatkiem.

Twarożek ze świrzepą i ziołami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•miska twarożku (najlepiej takiego z mleka prosto od krowy),
•kilka łyżek śmietany,
•sól,
•grubo mielony pieprz,
•łodygi, kwiaty i liście świrzepy.

Jak przyrządzić

Młode wiosenne łodygi świrzepy są zazwyczaj chrupiące, ale jeśli trafi się grubsza, obierz ją z włókien. Latem liście stają się pikantne, a nóżka łykowata, dobra tylko bliżej czubka.

Do twarożku ze śmietaną dodaj pokrojone na półcentymetrowe kawałki łodygi świrzepy, kilka liści i pączki kwiatowe. Dopraw i posyp kwiatkami.

Autorzy: Opitz.Turystyka.Pl
Fot. Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również