Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pstrąg pieczony z warzywami

Przepis na pstrąga w afrykańskiej mieszance przypraw.

Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

 •filety z pstrąga ze skórą (ew. łososia lub dorsza), ok. 200 g na osobę,
•4 łodygi selera naciowego,
•2 cebule,
•mała czerwona papryka,
•pomidor,
•kilka pomidorków koktajlowych,
•świeże zioła, np. rozmaryn i tymianek,
•4 roztarte ząbki czosnku,
•sól,
•pieprz,
•mieszanka przypraw ras el hanout - przepis TUTAJ,
•olej rzepakowy.

Jak przyrządzić

Filety podziel na porcje, lekko posól, natrzyj mieszanką ras el hanout i połową czosnku. Posmaruj olejem, odstaw na godzinkę, żeby smaki się przegryzły.

Obraną cebulę pokrój w piórka, łodygi selera przetnij wzdłuż, a potem pokrój na małe kawałki, paprykę w paseczki lub kostkę. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę czosnku, poszatkowane zioła, polej olejem i wymieszaj. Ułóż na nich kawałki pstrąga skórą do dołu, a na każdej porcji plaster posolonego i popieprzonego pomidora z odrobiną czosnku. Między porcjami ryby rozłóż parę pomidorków koktajlowych.

Piecz 15-20 minut w 220ºC. Warzywa mają być lekko twardawe.

Przepis: Iwona Szyc, www.facebook.com/AgroturystykaRawiczowka
Tekst i zdjęcie: Artur Kot 

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 80 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również