Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Na jakie warzywa jest teraz sezon?

Najlepiej jeść warzywa sezonowe. Te wyhodowane w szklarniach mają mniej wartości odżywczych.
 
 

W maju pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki – między innymi młode ziemniaki i rabarbar, bez których nie obędzie się tradycyjny, polski, wiosenny obiad. Na jakie warzywa jest teraz sezon?

W maju jest sezon na młode ziemniaki, rabarbar, zielony groszek, szparagi, botwinkę. W tym czasie z ziemi wyciąga się również  sałatę, rukolę i szczaw. Może pojawiać się cukinia, ale będzie ona jeszcze bardzo mała i droga. Należy wspomnieć, że w maju robi się pierwsze zbiory truskawek.

Czy nowalijki są zdrowe?
 

Na widok nowalijek apetyt rośnie i jest to naturalna reakcja. Po zimie organizm domaga się świeżych i chrupiących witamin. Warzywa hodowane w szklarniach mają mniejszą wartość odżywczą. Choć rzeczywiście, największymi bombami witaminowymi są dojrzałe rośliny i bulwy, nie należy omijać nowalijek.

Warto jednak kupować rozsądnie: od lokalnych rolników, którzy prowadzą uprawę ekologiczną. Wielu hodowców używa nawozów sztucznych, przez co jedzenie trafiające na nasze talerze, jest przesiąknięte azotanami. Są to silnie trujące substancje. Mogą wywoływać bóle brzucha, należą do środków rakotwórczych.

Jakie wartości odżywcze mają nowalijki?

Dojrzałe i młode warzywa mają inne proporcje poszczególnych witamin. Wymieniamy najbardziej istotne różnice wśród nowalijek majowych.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki są droższe i bardziej pracochłonne w przygotowaniu, a jednak cieszą się ogromną popularnością. W końcu z dodatkiem zsiadłego mleka i koperku są filarem polskiej kuchni tradycyjnej.

Ziemniaki są bardzo niedoceniane. Powszechnie mówi się o tym, że utrudniają odchudzanie. Tymczasem ich zasadowy odczyn pomaga odkwasić organizm, przyspieszając przemianę materii. Warzywa te są źródłem między innymi witamin z grupy B i błonnika. Młode ziemniaki zawierają więcej witaminy C niż stare i są mniej kaloryczne.

Szczaw

Właściwości zdrowotne szczawiu były wykorzystywane już w Starożytnej Grecji. Liście tej rośliny leczą dolegliwości żołądkowe oraz ból gardła. Szczaw zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, cynk, dużą dawkę witaminy A  i wiele innych składników mineralnych, bez których człowiek nie mógłby normalnie funkcjonować.

Rabarbar

Bywa uznawany za owoc i choć jest kwaśny, bardzo chętnie przygotowuje się z niego kompot. Rabarar wspiera układ immunologiczny dzięki wysokiej zawartości witamin C, E i A. Podobnie jak młode ziemniaki i szczaw, odkwasza organizm. Jest również bardzo polecany osobom z trądzikiem, ponieważ zwalcza nadmiar androgenów i działa detoksykacyjnie.

Szparagi

Szparagi dostarczają inuliny – cennego probiotyku, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Poprawiają również urodę – zawierają beta-karoten, witaminę E i C, które wzmacniają włosy oraz paznokcie.

Szparagi białe mają nieco mniej wartości odżywczych, ponieważ przed zjedzeniem należy je obrać ze skórki. Ich miękka, zielona odmiana nie jest już tak delikatna w smaku, zatrzymuje za to więcej witamin w procesie gotowania. Szparagi fioletowe spotyka się dość rzadko – są one dość ubogie w błonnik.

Zielony groszek

Zielony groszek daje energię, siłę, zapobiega chorobom serca i jest obowiązkowym punktem w menu osób odchudzających się. Powinien pojawić się również w diecie pacjentów z niedoborami żelaza, czyli zagrożonych anemią. Serwuje się go często w towarzystwie marchewki, z którą stanowi prawdziwą bombę witaminową.

Rukola

Nie jest to popularny fakt, a jednak rukola to znany od dawnych wieków afrodyzjak. Nic dziwnego – orzeźwia, dostarcza wielu cennych składników odżywczych (jest rekordzistą). Liście tego warzywa uzupełniają dietę w witaminę K, przyczyniając się tym samym do usprawnienia układu kostnego.

Sałata

Sałata, jak wszystkie zielone warzywa, jest bogata w błonnik, niskokaloryczna i zawiera kwas foliowy. Nowalijki są równie zdrowe, jak dojrzałe okazy. Najlepsza sałata musi być po prostu świeża i wyhodowana w ziemi.

Botwinka

Botwina jest zdrowa pod warunkiem, że obgotujemy ją w wodzie, którą następnie wylejemy. W innym przypadku zagraża naszym kościom – zawiera kwas szczawiowy, który wpływa destrukcyjnie na gospodarkę wapniową. Niedobór można uzupełnić również dodatkiem produktów mlecznych. Botwinka ma dużą zawartość żelaza i jest lekkostrawna.

Tekst: KM
Zdjęcia: Pixabay

Zapraszamy również do artykułu: Jakie warzywa sadzić obok siebie.

reklama

Zobacz również: