Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Rodzaje jajek i ich właściwości

Czym różnią się od siebie jajka? Zapraszamy do galerii! Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka
 
 

Jajka nie tylko od kury

Gęsie, kacze, indycze, perlicze, przepiórcze… Jajko nie musi pochodzić od kury! W galerii zdjęć wyjaśniamy, czym różnią się od siebie jajka ze względu na rodzaj.


Czy to na twardo, w koszulkach, czy zapieczone, są niskokaloryczne i sycące. Jedz je śmiało: faszerowane jogurtem i migdałami, na kanapkach i w sałatce z kuskusem. Pasuje do nich rzeżucha i inne wyhodowane w domu nowalijki: pędy słonecznika i rzodkiewki czy liście dymki i selera. Jajka z majonezem nie będą już jednak takie zdrowe. Jeśli nie umiesz go sobie odmówić, wymieszaj go pół na pół z jogurtem albo zastąp na przykład sosem kalafiorowym z serem.

Dobry pomysł: najlepiej trzymać jajka w lodówce spiczastym końcem do dołu. W ten sposób żółtko będzie dalej od pęcherzyka powietrza na drugim końcu skorupki i dłużej zostanie świeże.

Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock, Kinga Błaszczyk-Wójcicka

Zobacz również: Warsztaty kulinarne z Piotrem Kucharskim.

reklama

Zobacz również: