Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Słodki prezent: domowe pralinki!

Słodki prezent DIY: pralinki pod choinkę!
 
 

Chrupią w nich orzechy, pachną śliwki i pomarańcze. W jednych gorzka czekolada miesza się z chili, w innych – biała z kwaśną limonką. Podaruj bliskim słodkie prezenty, takie od serca.

Domowe pralinki będą ładnie wyglądać nawet w zwykłym słoiczku przewiązanym aksamitną wstążką. Możesz je też ułożyć w kolorowej puszce po herbacie albo w kartonowym pudełeczku wyłożonym bibułką. Do dzieła! 

* Trufle śliwkowo-pomarańczowe

Weź:
•3 garści miękkich suszonych śliwek kalifornijskich •2 łyżki konfitury pomarańczowej •parę kropli naturalnego olejku pomarańczowego do ciast •skórkę otartą z połówki ekologicznej niewoskowanej pomarańczy •odrobinę soku z pomarańczy

Do dekoracji:
•tabliczkę gorzkiej czekolady •pomarańczową polewę do ciast lub kandyzowaną skórkę pomarańczową

Śliwki i konfiturę z olejkiem, skórką i sokiem zmiksuj w blenderze na gładką masę i wstaw na godzinę do lodówki. Uformuj kulki i obtocz je w rozpuszczonej czekoladzie. Zostaw na kratce, żeby obciekły, a następnie ozdób paskami pomarańczowej polewy lub kandyzowaną skórką.

* Domowe michałki

Weź:
•¹/³ kostki masła •4 łyżki masła orzechowego •3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych i kilka dodatkowych do dekoracji •szklankę płatków kukurydzianych •szklankę mleka w proszku •3 łyżki kakao •sok z połowy cytryny •3 herbatniki •¼ szklanki cukru pudru •tabliczkę białej czekolady (może być też ciemna)  

Herbatniki i płatki kukurydziane zmiksuj osobno na drobniutkie kawałki, ale nie na proszek. Miękkie masło wymieszaj z masłem orzechowym, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i orzechami na gładką masę. Dodaj mleko w proszku, kakao, herbatniki i wyrób ciasto. Odstaw na 5 minut, wrzuć płatki kukurydziane i zagnieć. Odstaw masę na 10 minut do lodówki. Ulep z niej kuleczki, polej je obficie roztopioną czekoladą i posyp dodatkowymi orzeszkami. 

reklama


* Owocowe kulki w białej czekoladzie  

Weź: •garść suszonych moreli •garść kandyzowanej suszonej żurawiny •2 łyżki płatków migdałowych •skórkę otartą z limonki lub cytryny •tabliczkę białej czekolady •kolorową posypkę  

Morele i żurawinę zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut, aby zmiękły. Odlej wodę, odciśnij owoce i zmiksuj je razem ze skórką z limonki lub cytryny na gładko. Płatki migdałowe upraż na złoto. Kiedy ostygną, pokrusz je na mniejsze kawałki i wymieszaj z masą owocową. Ulep kulki, polej je roztopioną czekoladą i udekoruj kolorową posypką. Możesz też pominąć czekoladę i obtoczyć kulki w mielonych migdałach.  

* Minibajaderki z chili  

Weź:
•4 czekoladowe muffinki (albo kawałek brownie czy świątecznego piernika) •tubkę czekoladowego mleka skondensowanego •3 łyżki kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki •papryczkę chili •parę kropli soku z cytryny •pół tabliczki gorzkiej czekolady •łyżkę rumu

do dekoracji:
•czekoladową posypkę •czekoladowe ziarenka kawy lub rodzynki w czekoladzie  

Muffinki rozkrusz na malutkie kawałeczki. Oczyść chili z pestek i posiekaj drobno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki, oprócz mleka, wymieszaj i dodaj tyle mleka, aby powstało dość wilgotne, dające się lepić ciasto. Uformuj malutkie kulki i obtocz je w czekoladowej posypce. Na wierzchu każdej ułóż czekoladowe ziarenko kawy. Włóż bajaderki do kolorowych papilotek.  

* Orzechowe kulki z przypiekanym masłem  

Weź:
¾ kostki masła •5 orzechów włoskich •2 łyżki wiórków kokosowych •czubatą łyżkę masła orzechowego lub nutelli •szczyptę soli •¼ szklanki cukru pudru •szklankę mleka w proszku •5 łyżek czekoladowych płatków kukurydzianych •¼ kostki czekolady

Orzechy utłucz w moździerzu na drobniutkie kawałki. Jeśli nie masz moździerza, włóż je do grubego plastikowego worka, zawiąż i drewnianym wałkiem lub pałką utłucz na kawałeczki wielkości ziarenka kuskusu. W rondlu o grubym dnie stop masło, wsyp orzechy i cały czas mieszając, na wolnym ogniu praż 5-7 minut, aż będą złotobrązowe, masło będzie się pienić, lekko zbrązowieje i zacznie wydzielać cudowny orzechowy aromat. Pod sam koniec prażenia dodaj wiórki kokosowe. Powinny lekko zbrązowieć, ale uważaj, żeby nie przypalić masy. Ściągnij ją z ognia, dodaj nutellę albo masło orzechowe i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź masę, tak żeby była ledwo ciepła. Ubijając ją lekko mikserem, dodawaj cukier puder, mleko w proszku i pokruszone płatki kukurydziane. Zagnieć zwarte ciasto i włóż na 15 minut do lodówki. Ulep z niego kulki. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, wlej do foliowego woreczka, utnij rożek i zamaszystymi ruchami ręki namaluj czekoladowe linie na kuleczkach. 

* Praliny karmelowe  

Weź: 
•¼ kostki masła •pół szklanki cukru •niecałe pół szklanki gorącej wody •1¾ szklanki mleka w proszku •3 spore garści orzechów laskowych ewentualnie wiórki kokosowe do obtoczenia

Orzechy laskowe upiecz w 180ºC na złoto, ostudź i otrzyj z łupinek. Część drobno posiekaj, resztę zostaw w całości. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, wsyp cukier. Mieszając regularnie drewnianą łyżką, karmelizuj masę, aż będzie miała kolor mlecznej czekolady. Uważaj, żeby nie zaczęła dymić. To oznacza, że się przypala i będzie gorzka. Pod koniec karmelizowania masa może oddzielić się od masła, ale nie przejmuj się, to naturalne. Zalej ją gorącą wodą. Uważaj, bo zacznie mocno bulgotać. Gotuj, aż cały karmel rozpuści się w wodzie. Ostudzoną masę wymieszaj z mlekiem na gładko za pomocą miksera. Odstaw do stężenia na parę godzin, a najlepiej na noc, ale nie wstawiaj jej do lodówki. Bierz po łyżce masy karmelowej i obtaczaj w niej po jednym orzechu, formując nieduże kuleczki. Obsyp je posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i udekoruj dodatkowym orzeszkiem na czubku.


przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
autorka bloga greenmorning.pl

Dziękujemy Pani Minilliah Venter za wypożyczenie puszek z autorskiej kolekcji.
współpraca przy sesji: Dorota Tyszka, Renata Mogilewska 

Weranda Country nr 12/2016

Zobacz również: