[ x ]

Nowe zasady dotyczące cookies:

Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookie. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookie oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zanim pójdziesz w las...


Co roku zbierają swoje żniwa. Dlatego ku przestrodze pokazujemy największych trucicieli i jadalne odpowiedniki najczęściej z nimi mylone.



Warto wiedzieć, że te śmiertelnie trujące są głównie pośród grzybów z blaszkami. Inne niejadalne wywołują zwykle niestrawność, jednak dużo zależy od tego, jak grzyby są zbierane (nie do toreb plastikowych), przechowywane (powinno się je przyrządzać natychmiast po zebraniu) oraz kto je zje (nie dla dzieci).

lisówka pomarańczowa
barwa kapelusza aksamitna i bardziej pomarańczowa, miąższ bladopomarańczowy

muchomor zielonawy (sromotnikowy)
blaszki pod kapeluszem białe, w górnej części nogi biały zwisający pierścień; podstawa nogi bulwiasto zgrubiała, otoczona odstającą białą pochwą

muchomor plamisty
pod kapeluszem ma przyrośnięty pierścień, jego blaszki są białe, plamki na kapeluszu też białe

muchomor jadowity
blaszki ma zawsze białe

gorczyczak żółciowy
rurki pod kapeluszem ma białe, lekko różowiejące

mleczaj wełnianka
kapelusz filcowaty z kosmkami na brzegach, blaszki i mleczko ma białe

pieprznik jadalny (kurka)
brzegi kapelusza ma pofałdowane, miąższ biały do bladożółtego

gąska zielonka
blaszki pod kapeluszem od bladożółtawych do siarkowożółtych; trzon bez pierścienia

czubajka kania
pierścień pod kapeluszem jest ruchomy, blaszki są cieliste,plamki-łuski w odcieniach brązu

pieczarka
blaszki lekko różowe

borowik szlachetny
rurki pod kapeluszem najpierw białawe, potem żółtawe

mleczaj rydz
skórka kapelusza gładka, blaszki i mleczko żółtopomarańczowe, uszkodzony lekko zielenieje

Za pomoc dziękujemy pani Mariannie Mioduchowskiej, pracownikowi oddziału OZiPZ w WSSE w Warszawie.


Tekst: Monika Grzybowska
zdjęcia: stockfood/free, naturepl/Be&W, biosphoto/ East news, shutterstock.com

nr 5/2012

reklama


Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz.

Zaloguj się aby móc komentować.

Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.


Nr 3/2014
Archiwum
 
CountrowiczeGospodarstwa agroturystyczneogłoszenia