Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Krupnik z prawdziwkami

Mazurski przepis na krupnik z prawdzikami.

Krupnik z prawdziwkami
Krupnik z prawdziwkami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•szyjka lub skrzydełko indyka, 
•2-3 marchewki,
•pietruszka,
•pół selera,
•kawałek pora,
•4 ziemniaki,
•kilka suszonych borowików,
•¾ szklanki grubej kaszy jęczmiennej,
•sól 
•pieprz ziarnisty,
•liść laurowy,
•ziele angielskie,
•szklanka gęstej śmietany,
•natka i koperek.

Jak przyrządzić

Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Mięso zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, gotuj pół godziny. Dodaj pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i grzyby z wodą. Wrzuć kilka gałązek pietruszki i koperku. Gotuj kwadrans. Wyjmij mięso, dodaj kaszę i gotuj, aż zmięknie. Pod koniec wrzuć obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Gdy zmiękną, wlej śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podawaj z mięsem indyka i natką.

Przepis: Klangor.pl
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 60 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również