Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Staropolska baba drożdżowa z szafranem

Przepis na pyszną staropolską babę drożdżową.

Staropolska baba drożdżowa z szafranem

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•½ kg pszennej mąki
•kostkę masła
•6 dag drożdży
•2 kieliszki spirytusu
•12 żółtek
•pół szklanki mleka
•łyżkę cukru waniliowego
•4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
•sól
•pół szklanki cukru
•garść rodzynek
•pół łyżeczki szafranu
 

Jak przyrządzić

Szafran zalej spirytusem i odstaw na godzinę. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, dodaj pół szklanki mąki, dobrze wymieszaj. Przykryj i odstaw, żeby rozczyn wyrósł. Gdy podwoi objętość, dodaj żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiaj około 20 minut, potem dodaj roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z szafranem i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnij ciastem do ¹⁄³ wysokości i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formy w ¾ wysokości, piecz mniej więcej godzinę w temperaturze około 180 stopni C.

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 90 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również