Wybierz jedną z kategorii

Regionalne przysmaki

Modra kapusta zalety
Regionalne przysmaki

Modra kapusta – zdrowa i pyszna! Dlaczego warto poznać i pokochać ten śląski przysmak?

Przepadają za nią Ślązacy, ale w innych regionach jest mniej popularna. A przecież to skarbnica witamin, która bije na głowę swoją białą kuzynkę. Jest wymagająca, twardsza, mniej soczysta, trzeba ją mocniej i dłużej ubijać, jeśli chcesz ją ukisić, ale warto się dla niej trochę pomęczyć. Odwdzięczy się smakiem.

Czytaj dalej
Bractwo Wędrownych Pasieczników
Regionalne przysmaki

Poznajcie pszczelarzy, którzy wożą pszczoły tam, gdzie kwitną lipy albo nawłoć, aby robiły gatunkowy miód. A do tego grają im na skrzypcach

Swoją pasiekę wożą po całej Warmii i Mazurach, a czasem nawet pod zachodnią granicę. Po co? Żeby pszczoły robiły gatunkowy miód z różnych roślin: rzepakowy, faceliowy, z nostrzyka, gryczany i z nawłoci. Wyróżnia ich też, że swoim pszczołom grają na instrumentach, bo Maciek i Marek poznali się lata temu w Podróżnym Kolektywie Skrzypcowym, dzięki muzyce tradycyjnej.

Czytaj dalej
reklama
ptasie radio agroturystyka
Przepisy Country

Ptasie Radio Brzozów – wegańska kuchnia i śpiew ptaków na dzień dobry

To będzie historia o tym, jak para wytatuowanych pasjonatów założyła wegańską agroturystykę w podkarpackim miasteczku. I o śpiewie ptaków za oknem.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej

Tatarzy na Podlasiu: najważniejsza jest rodzina i... kuchnia!

Kiedyś Kruszyniany były wsią, gdzie nawet wrony zawracały. Dziś zjeżdżają tu smakosze z całej Polski, żeby spróbować kuchni Dżennety.

przepis na bigos
Regionalne przysmaki

Bigos to świąteczny klasyk kuchni polskiej. Jak ugotować najlepszy na świecie bigos z kiszonej kapusty? Radzimy!

Jak ugotować najlepszy bigos? Jakich użyć przypraw, by był smakowity i aromatyczny? Czy to tradycyjne danie kuchni polskiej sprawdzi się też w wersji wegańskiej? Zobacz, co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz gotować świąteczny bigos!

Czytaj dalej
domowe kiszonki
Regionalne przysmaki

Kiszonki bez tajemnic. Poznaj właściwości, metody kiszenia i przepisy na domowe kiszonki

Pod koniec lata stragany na targowiskach kuszą kolorami i zapachami. Warto to wykorzystać i przygotować sobie słoiki z domowymi kiszonkami, które są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo korzystne dla zdrowia.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
Jak wybrać bakalie? A jak mąkę? Jak nie dać się oszukać na cukrze? Podpowiadamy jak kupować zdrowe składniki do świątecznych przepisów
Regionalne przysmaki

Jak wybrać bakalie? A jak mąkę? Jak nie dać się oszukać na cukrze? Podpowiadamy jak kupować zdrowe składniki do świątecznych przepisów

Zdrowe przepisy wigilijne, czyli jakie? Przygotowane na bazie najlepszych składników. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.

Czytaj dalej
europejskie targi produktów regionalnych
Regionalne przysmaki

Zapraszamy na Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Kwintesencją oraz ikoną danego regionu są tradycyjne produkty i sposób ich wytwarzania.

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery