Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jak palić w kominku, żeby nie produkować smogu?

Ponad 50% osób, biorących udział w badaniu instytutu badawczego ARC Rynek i Opinia dotyczącego świadomości ekologicznej ocenia stan powietrza w Polsce jak średni lub gorszy. Przy wyborze paliwa najmniej istotnymi dla badanych kwestiami są wpływ na środowisko oraz ilość wytwarzanego pyłu i dymu. 18% ankietowanych uważa, że palenie śmieciami w piecu to oszczędność. Graf. kampania "Nie rób dymu"  
 
 

Przekonanie, że palenie w kominkach jest nieekologiczne to mit. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by cieszyć się jednocześnie przytulną i ciepłą atmosferą oraz czystym powietrzem.

Najwięcej zanieczyszczeń emitują te piece i kominki, do których wrzucane są śmieci, tworzywa sztuczne, opakowania, stare meble, sprzęty elektroniczne, szkło, butelki plastikowe, stare gazety, gumy… Ludzka wyobraźnia nie zna ograniczeń w tym zakresie. Spalanie wymienionych wyżej rzeczy jest szkodliwe i karalne. Palenie dobrym drewnem – również należącym do najtańszych i łatwo dostępnych paliw - przyczynia się natomiast do zmniejszenia emisji spalin.

Jakim drewnem palić?

Drewno, którym palimy w kominku, powinno być z drzewa liściastego. Drzewa iglaste spalają się szybciej i wytwarzają dużo zanieczyszczeń – to wynik wysokiej wilgotności, żywicy i małej gęstości drewna. Spośród drzew liściastych najlepiej wybierać dąb, grab, jesion i buk – ich drewno wytwarza najwięcej ciepła oraz najdłużej i najwolniej się pali.

Rodzaj drewna to jednak nie wszystko. Palić należy tylko drewnem odpowiednio długo sezonowanym, czyli wysuszonym. - Minimalny czas sezonowania drewna powinien wynosić dwa lata. Suche drewno generuje dużo więcej ciepła, a podczas jego spalania wytwarza się mniej dymu i szkodliwych substancji – podkreśla Marcin Brysiak, rzecznik prasowy kampanii „Nie Rób Dymu”, która edukuje społeczeństwo, jak palić w piecach i kominkach ekologicznie, efektywnie i ekonomicznie.

Jak rozpalać?

Zapomnij o rozpałce w postaci kolorowych gazet. Zanieczyszczają powietrze, a podczas spalania zmieniają się w latający popiół, który może wlecieć do pomieszczenia. Nie używaj też alkoholu, benzyny czy innych substancji łatwopalnych. To może być niebezpieczne i zakończyć się wybuchem lub pożarem.

Bezpiecznie możesz używać rozpałek przeznaczonych specjalnie do kominka lub po prostu rozdrobnionego drewna, które szybko się rozpala – np. z drzew owocowych.

Profesjonalne rozpalanie kominka to rozpalanie od góry. Tylko taka technika zapewnia efektywne spalanie drewna. Jest prosta: ułóż porcję opału w piramidkę tak, by między kawałkami drewna pozostawiać niewielkie przerwy, a rozpałkę umieść na górze. Korzyści jest mnóstwo. Nie produkujemy dymu, dostajemy więcej ciepła, a żar, który przenosi się od góry do dołu, spala także substancje lotne. Nie tworzy się smoła, a czas ogrzewania domu wzrasta.

 Może zainteresować Cię również: Jak palić w kominku i nie zanieczyszczać powietrza?

reklama

Zobacz również: