Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

5 nietypowych sposobów na wykorzystanie skórki z pomarańczy

Zima w Polsce pachnie cytrusami. Gdy zjesz pomarańczę, nie wyrzucaj skórki. Może się okazać pomocna w wielu domowych zadaniach!

1. Lek na ból brzucha
 

Wysuszona, posiekana skórka z pomarańczy to lek na dolegliwości żołądkowe. Cytrusy należy umyć przed obraniem. Następnie obrać i wrzucić samą skórkę pomarańczy na blachę. Pieczemy ją 3 godziny  w  120 stopniach Celsjusza.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lecz zostawiamy skórki na noc na blaszce. Rano siekamy je drobno i zamykamy w słoiku. Taki preparat wystarczy zalać wrzątkiem i zaparzać kilka minut, by uzyskać napar, który uleczy dolegliwości żołądkowe spowodowane niestrawnością. Łagodzi także zgagę i nudności.

2. Peeling do ciała
 

Umytą skórkę z pomarańczy (świeżą) zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj pół szklanki brązowego cukru i trzy łyżki olejku kokosowego. Całość zamieszaj. Kosmetyku używaj bezpośrednio po przygotowaniu. Pomoże usunąć martwy naskórek, wygładzi skórę i pozostawi miły zapach.

3. Egzotyczna przyprawa
 

Wysuszone skórki z pomarańczy zmiel na proszek z ziarnami czarnego pieprzu, na koniec wymieszaj z solą. Aromatyczna przyprawa będzie odpowiednia do gęstych sosów podawanych z makaronem, lecz możesz wykorzystać ją dowolnie w kulinarnych eksperymentach.

reklama

4. czyszczenie deski do krojenia
 

Aby pozbyć się zapachów z drewnianej deski do krojenia, przetrzyj ją skórką z pomarańczy i dopiero później umyj tak, jak zawsze. Jest to pomocne szczególnie po krojeniu aromatycznej cebuli czy czosnku.

5. Aromat do domu
 

Wystarczy zagotować skórki z pomarańczy z goździkami, by wypełnić dom przyjemnym, naturalnym aromatem. Jest on na tyle intensywny, że usuwa zapach stęchlizny w budynkach z problemem z nadmierną wilgocią.


__________________________
Tekst: Karolina Marek-Wolińska
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również: